BACK SQUAT / KNEBØY

Knebøy er en svært funksjonell øvelse som stiller krav til mange muskler i kroppen samtidig. De største musklene i bena må jobbe hardt for å flytte vekten, mens et stort antall muskler andre steder jobber for å sikre god posisjon og utførelse. Dette samspillet gir sterke bein og en overkropp som er i stand til å stabilisere vesentlig vekt på en trygg og stabil måte under bevegelse.

 
 

Startposisjon

Bena plasseres vanligvis i skulderbredde, men dette vil kunne variere med anatomisk variasjon, preferanse og mobilitet. Under hele utførelsen er det gunstig med tyngdepunktet mot hælen,  blikket frem og ryggsøylen nøytral og stabil. Start med å skyve hofta bakover før du bøyer i knærne som om du skal sette deg på en stol bak deg. Senk hoften nedover til du når bunnposisjon og sørg for at knærne beveger seg på linje med føttene, eller noe utenfor.

 

Bunn Posisjon

Bunn posisjonen på knebøyen er under 90 grader. Dette vil varierer fra person til person på grunn av hofteben og mobilitet, eller tidligere skade som gjør at det ikke lar seg gjøre.

 

Knebøy med stang på nakken

Ved knebøy med stangen på nakken plasserer man vektstangen på nakkemuskulaturen. Hendene holder om stangen så nære skuldrene som føles komfortabelt. Albuene peker bakover, og vekten holdes mot nakken. Vekten hviler noe bak kroppens massemidtpunkt, slik at man under gjennomføringen kan tillate seg å bøye overkroppen noe fremover (bøye fra hoften, fortsatt nøytral ryggsøyle). Gjennomføringen er ellers som knebøy uten vekt.

 

 

BUNN POSISJON MED STANG